söndag 25 juli 2010

Kefalonia - torsdag (8 juli)

Världshändelser man läser om i tidningarna brukar ju sällan ha betydelse för ens eget liv. Det blir liksom avlägset och främmande. Fast just de här torsdagen påverkades våra liv högst påtagligt av en storstrejk i Grekland. Landet har ju brottats med finansproblem länge, och nu strejkade alla flygledare i protest. Det gjorde att vårt flyg först blev försenat 3,5 timme, sen en timme till och när vi väl skulle landa fick vi cirkla över ön i ytterligare 20-30 minuter innan vi kunde landa! Men nu är vi framme. Ön heter Kefalonia och byn där vi bor heter Lassi. Det var först 2001 som turisterna hittade hit så ön är relativt orörd. Den är en underbar semesterö med mycket sol, turkost hav och stränder längs hela kustremsan. Vi har anmält oss till en busstur senare i veckan som ska ta oss till droppstensgrottor och en underjordiskk sjö bland annat. Det ska bli riktigt härligt! Man kunde även åka på barbequebåt och ha chans att se havssköldpaddor,men den resan överskred vår reskassa något och vi måste avstå... Vi tänkte också hyra moped, men reseguiden avrådde starkt från det. Hon sa att trafiken och vägarna kan vara riktigt farliga och att grekerna själva inte kör moped utan bil, eftersom olyckor är så vanligt. Dessutom är Kefalonia ett kärt mål för brittiska turister, och de har som bekant vänstertrafik... Ingen bra kombination!

Vi har hunnit med att äta - grekisk mat är ju bara för god! - och ta ett kvällsdopp i ett kristallklart Medelhav med en rosa solnedgång bakom oss. Vi har också konstaterat på att vi gillar mat! Vi äter gärna gott och provar nya saker och har jämt en massa kort på det vi äter... det ser ju aldrig lika gott ut när man kommer hem tyvärr... Ikväll åt Jacob ostfylld paprika till förrätt och grillad kyckling med ris och en gudomlig ostgratinerad bakad potatis och jag åt dolmades till förrätt och Christine´s rabbit till huvudrätt. Jag har aldrig ätit kanin förut - det var fruktansvärt gott! Jag njöt varenda tugga! Till detta drack vi vatten... ja, jag vet... men vi är dåliga på drickat... Vi hade läst att det var dyrt i Grekland, men det beror nog på vad man jämför med. Min kaningryta kostade 79 kr och det får väl ändå sägas vara överkomligt, om än inte billigt billigt. Sen shoppade vi den lilla lokalbutiken: strandparasoll, frukost och annat. Kom på sen att vi borde ha tagit med diskmedel, disktrasa och disksvamp hemifrån! Vi har ju en lägenhet (mini) och då finns ju inget sånt... det hade jag glömt!

Strndparasollet ska vi ha imorgon. Det finns som sagt stränder i parti och minut och då slipper man hyra solstol varje dag.

Vår lägenhet är underbar! Den ligger högst upp i huset, med underbar utsikt över Medelhavet. Vi ser tvärs över en bukt till en liten halvö och där bakom går solen ner. Rummet är toppenfräscht med putsade väggar i beiga och turkos med vackra moderna tygtavlor och ett supersnyggt badrum som Jacob gärna skulle stoppa ner i resväskan om det gått... Vår dörr är typ en balkongdörr som öppnar sig direkt mot förut nämnda utsikt. Det finns ett litet pentry där vi tänkte fixa egen lunch och sånt för att spara lite pengar. Det känns verkligen som en vinstlott!

Just nu sitter vi på balkongen. Mörkret har sänkt sig över Lassi och stjärnorna syns bara svagt mot en alldeles svart himmel. Nerifrån byn hörs lite svag musik, mopeder som brummar förbi och folk som pratar, men mest hör man bara cikadorna och Jacob som vänder blad i sin bok...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar