onsdag 29 december 2010

Mellandag och kylslagen morgon

I tisdags morse åkte farmor och farfar hem. Det var så mysigt att få rå om dom länge. Det händer verkligen inte så ofta! Farmor har skottat i flera timmar sammanlagt och det ser så prydligt ut på tomten nu.

Igår hade vi en riktig mellandag, var i stan och köpte de sista julklapparna till julafton nr 2 och fyndade lite på rean. Sen hade vi myskväll hemma. Frös och tyckte det var kallt inne, så vi eldade ordentligt i kaminen och tittade på Horton och åt julgodis. Älskar att vara hemma och mysa! Katterna låg på golvet framför brasan och njöt. De var alldeles varma på pälsen!

När vi vaknade på onsdagsmorgonen frös jag fortfarande. Det var alldeles kallt under täcket och när man stack ut någon kroppsdelar fick man genast gåshud. Nåt måste vara galet...

Jacob studsade upp ur sängen när han märkte hur kallt det var. Eftersom han är en kamin själv så tycker han oftast inte att det är så kallt som jag tycker.

Nåt VAR fel! Det var bara 13 grader inne och bara 10 grader i pannan. Oh-oh... En ilsket röd varningslampa lyste i pannrummets dunkel. Pellets fanns det, så det måste vara nåt annat. Kanske dags att sota pannan? Det har ju trots allt varit ganska kallt och pannan har jobbat hårt..

I bara morgonrockarna började vi raka aska, skotta ut aska, skrapa aska och dammsuga aska... Det liknade utbrottet på Island ungefär. Efter ungefär en timme hade vi sotat klart, den stora halvårssotningen blev det när vi ändå höll på. Jacob ställde brännaren i ordning igen och den gröna lampan började lysa med sitt vänliga sken.

Medan vi väntade på varmvatten så vi kunde duscha och värme till elementen, eldade vi i vedspisen och iklädda pyjamas och morgonrock och med tekopp och tidning, kröp vi ner i sängen igen.

Men inte blev det varmt. Efter en timme var det fortfarande kallt! Nåt mer måste vara fel...

Jacob gick ner igen och en ny varningslampa lös! Det blev att hämta instruktionsboken och felsöka... Tydligen var det en så kallad nivåvakt som fått damm i sig och gav utslag, för när Jacob putsat lite så vips fungerade det! Värmen steg och tillslut hade vi varmvatten så vi kunde duscha. Varmt vatten är underbart! Och nu är pannan sotad vare sig det behövdes eller inte...

Väldigt sena kunde vi packa ut i bilen och röra oss mot Dalarna. Vi hoppas och ber att pannan inte hittar på fler hyss nu när vi är borta, i alla fall inga som inte våra husvakter kan lösa...


- Posted using BlogPress from my iPhone

1 kommentar:

  1. Undrar om det är pannan som hittar på hyss, eller dess ägare som inte klappar om den tillräckligt.. kram

    SvaraRadera