måndag 2 augusti 2010

Vaddå ackumulatortank?

Det var när vi stod i källaren på vårt älskade fina hus, som vi började inse att trots alla fördelar med vattenburen värme och vedpanna, så finns det nackdelar. Det verkade som om man måste elda väldigt ofta... Svåger Anders på finbesök från Dalarna frågade hur stor ackumulatortank vi hade.

Acku-vaddå?

Det visade sig alltså, uppenbarat genom Anders hårt förvärvade villaägarvisdom, att en vedeldad panna med vattenburet värmesystem kräver en ackumulatortank för att inte behöva matas med ved var fjärde timme. Om pannan inte får bränsle så ofta slocknar den, och då måste man tända - en process i sig - och sen vänta på varmvatten och värme. Tanken värms av pannan och förser huset med värme även när pannan inte brinner vilket gör att man inte behöver elda jämt och ständigt dag som natt.

Två saker slog oss med kraft:
1. Vi har ingen ackumulatortank.
2. Vi kommer inte att kunna elda var fjärde timme när vi jobbar.

I praktiken har vi alltså köpt oss ett hus, med en unge i plåt som står i källaren och kräver mat och omsorg var fjärde timme, dag som natt vecka efter vecka. En unge man inte kan leka och gosa med, utan som bara står där nere... Om den inte får mat blir det kallt i huset och inget varmvatten. Eftersom vi gillar att sova hela nätterna och inte kan elda när vi jobbar, kommer vi att få tända i pannan två gånger om dagen och dessutom vinka ajöss till morgonduschen... En synnerligen otacksam unge alltså.

Lösningen heter ANNAT VÄRMESYSTEM. Detta hade vi redan planer på, men inte som det första vi köper... Men allt för drömhuset. Pellets blev lösningen vi fastnade för.

Pelletsbranschen visade sig vara en ren djungel. Jag gav mig inte ens in där, rädd att fastna i alla lianer i form av ord som bulk, matarskruv, olika millimetermått och diverse andra facktermer, utan skickade min modige och vane jägare till man. Blocket och Tradera är hans jaktmarker och han är en uthållig spårare. Dessutom fanns Anders där som en trogen side kick och fler tipsare fanns i bekantskapskretsen. Jacob lyckades mycket riktigt trassla sig igenom djungeln och efter en avstickare till Hudiksvall kom han tillbaka med en Thermia Bequem från 2002 som var nyservad och i bra skick. Yey!

Nu har vi snart letat oss fram till vad som är ett bra pris för själva pelletsen och sen är vi redo för vintern!

Ytterligare plus är att det förutom alla bär och frukter vi redan visste om, finns det vinrankor och björnbär på tomten. Det blir bättre och bättre dag för dag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar